Genomgång av lagen i Championship

1
Andrealdo

Tur att säsongen drar igång mitt under semestern så att man hinner läsa på lite :-)

1. FULHAM
Spenderade dryga miljarden när laget gick upp till Premier League, men det blev platt fall direkt. Nu finns inte många av floppvärvningarna kvar. Men kvar finns mittfältaren Tom Cairney och anfallaren Alexander Mitrovic som dominerade i Championship för två säsonger sedan när Fulham gick upp. Nu har man även lånat in två stjärnor, Anthony Knockaert och Ivan Cavaliero. Fulham är mina favoriter till att ta hem ligan. Men försvarsspelet var uselt i Premier League ifjol, håller det för att ta hem Championship? Och tränaren Scott Parker är ganska oerfaren.

2. LEEDS
Flera svaga vårsäsonger har spolierat Leeds drömmar om Premier League. I våras var det riktigt nära och nu gör man ytterligare ett seriöst försök att nå topp två med Marcelo Bielsa kvar som tränare. Har visserligen tappat klippan och pådrivaren Pontus Jansson i försvaret, men offensivt finns skyhög potential. Fått in kreativa Helder Costa och i anfallet finns vassa Patrick Bamford och Kemar Roofe. Fyller någon back luckan efter Jansson blir det Premier League för Leeds.

3. BRENTFORD
Brentford spelar offensiv 3-4-3-fotboll, men tränaren Thomas Frank såg förra säsongen till att laget blev stabilare bakåt. Nu har man även plockat in Pontus Jansson och Ethan Pinnock i försvaret, så Brentford ser mer balanserat ut än tidigare. Klubben har som vanligt scoutat bra och fått in några bra danskar samt Joel Valencia som var en av polska ligans främsta spelare ifjol. Får laget behålla offensiva stjärnspelarna Neal Maupay och Said Benrahma så är laget en av favoriterna till att gå upp. Nya stadion som är anpassad utifrån Premier League kommer även stå klar till nästa säsong.

4. HUDDERSFIELD
Efter två säsonger i Premier League så börjar nu en ny era för Huddersfield. Ordföranden Dean Hoyle har lämnat och tyske tränaren Jan Siewert som kom in i våras ska nu få laget att börja vinna matcher igen efter bara tre segrar på hela förra ligasäsongen. Det som talar för Huddersfield är att laget är intakt och att det finns många unga spelare som kanske inte riktigt var redo för Premier League, men som nu kan blomma ut i Championship. Är med och utmanar om en snabb återkomst direkt.

5. CARDIFF
Det blev bara en säsong i Premier League för Cardiff. Men laget har goda möjligheter att studsa tillbaka direkt. Duktiga mittbacken Sean Morrison är kvar och bildar stentufft mittförsvar med nye Aden Flint. Framåt har man värvat Robert Gatzel som snittade ett mål varannan match i tyska andraligan förra säsongen. Kan bli något liknande även här.

6. NOTTINGHAM
Nottingham har redan haft fyra olika huvudtränare under 2019. Aitor Karanka fick sparken i januari, Simon Ireland tog då tillfälligt över innan Martin O´Neill kom in som permanent lösning. Han fick gå nu i sommar och har ersatts av fransmannen Sabri Lamouchi. Kanske kan han få fart på portugiserna som klubben värvade förra sommaren men som inte levererade. Nu har nya portugiser anslutit, men nyckelspelare som Lewis Grabban, 16 mål ifjol, och Joe Lolley är kvar. Har dessutom värvat erfarne mittfältaren Samba Sow och har många talanger i laget. Om det faller väl ut kan laget ta en playoffplats.

7. STOKE
Kryssade alldeles för många matcher ifjol för att blanda sig i playoff-striden. 16:e-platsen var ett fiasko. I januari anslöt tränaren Nathan Jones efter succén i Luton och han har nu fått en sommar på sig att bygga upp detta lag med några intressanta nyförvärv som Nick Powell, samt 19-årige Tyrese Campbell som kan få ett genombrott denna säsong. Stoke har ett lag för att slåss i toppen.

8. MIDDLESBROUGH
Trots glädjen över att dödgrävartränaren Tony Pulis lämnat så kan det bli en tuff säsong för Boro. Andretränaren Jonathan Woodgate ska nu för första gången vara huvudtränare i en klubb och i brist på nyförvärv står hoppet till att många unga talanger slår igenom. Och talanger finns det i Tavernier, Browne, Coulson m.fl. Så Boro kan trots allt vara med och slåss om en playoff-plats i vår.

9. DERBY
Blev sexa förra säsongen. Men inlånade trion Harry Wilson, Mason Mount och Fikayo Tomori var lagets bästa spelare då, nu har de lämnat. Tomori har ersatts bra av Matt Clarke, Mount har ersatts bra av Bielek. Men ingen har ersatt stjärnan Wilson ännu. Lämnat har även tränaren Frank Lampard gjort för Chelsea. Men in kommer Philip Cocu som vunnit ligan i Holland tre gånger och som har ett brett kontaktnät och som många håller som betydligt bättre än Lampard. Men med tanke på spelarna som lämnat så kan Derby få svårt att nå playoff denna säsong.

10. WEST BROMWICH
Ser betydligt svagare ut offensivt denna säsong då lånet av Dwight Gayle (23 mål ifjol) är avslutat och då Jay Rodriguez har sålts till Burnley. Så fjärdeplatsen från i våras blir svår att leva upp till nu. Slaven Bilic är dock ett intressant tränarämne som får ny chans att visa upp sig efter en blandad sejour tidigare i West Ham. Slåss i bästa fall om en playoff-plats.

11. BLACKBURN
Var tillbaka i Championship förra säsongen och inledde mycket starkt för att sen dala till en stabil mittenplats. Har fått behålla stjärnan Bradley Dack som är en av seriens bästa spelare. Har nu plockat in Stewart Downing som har en vass vänsterfot, även om han inte är lika bra som han en gång varit. Bradley Johnson är ett annat erfaret nyförvärv med hög kapacitet. Skulle behöva förstärka defensiven mer för att på allvar utmana om en playoffplats.

12. SHEFFIELD W
Medan rivalen Sheffield United gick upp i Premier League så harvar Wednesday med svag ekonomi. Har bara värvat spelare utan kontrakt. Men tyske mittbacken Julian Börner kommer med ett gott rykte och kan bli en försvarsklippa. Även Kadeem Harris känns intressant. Har fått behålla sina stjärnspelare, så laget har möjlighet att förbättra fjolårets 12:e plats. Men precis före premiären så har nu managern Steve Bruce lämnat för Newcastle, så klubben står utan tränare. Inte optimalt.

13. BRISTOL C
Lee Johnson har under många år byggt upp detta Bristol City som förbättrat sin ligaposition fem år i rad. Blev åtta i fjol och hade nu på allvar kunnat vara med och utmana om en playoff-plats. Men nu har man sålt stjärnbacken Adam Webster till Brighton för över 200 miljoner kronor. Frågan är om man hinner investera de pengarna i en ny back och en ny vass anfallare sista veckan av transferfönstret. I så fall blir Bristol City en playoff-utmanare igen.

14. HULL
Avslutade förra säsongen väldigt starkt och nådde till slut mitten av tabellen. Men som vanligt är det mycket turbulens i klubben med få nyförvärv och många spelare som vill bort. Lämnar stjärnorna Jarrod Bowen och Kamil Grosicki får Hull kämpa för överlevnad i serien. Stannar de kvar så blir Hull ett mittenlag även denna säsong.

15. PRESTON
Gör det bra utefter förutsättningarna och varit framme och nosat på playoffplatserna senaste åren. Har tappat offensive Callum Robinson, men ersatt med David Nugent som nu återvänder ”hem” och hans uppoffrande spelstil i anfallet kan passa Preston perfekt. Har en bra blandning av gammalt och ungt och känns som ett lag som kan hamna på övre halvan även denna säsong. Men ligan ser tuffare ut än någonsin, så kan bli svårt för Preston att nå en bra placering.

16. READING
Efter förlusten i playoff 2017 då man missade Premier League efter straffsparkar så har det varit två tunga säsonger för Reading med två raka 20:e placeringar. Men nu finns mycket som talar för att Reading kan börja klättra igen. Michael Morrison och Charlie Adam är två bra rutinerade nyförvärv. Yakou Meite blommade ut i våras och lär slå de 12 ligamål han gjorde ifjol. Även klubben som helhet verkar må bättre nu. Lär hålla sig undan från nedflyttningsstrecket denna säsong.

17. BARNSLEY
Hyllade tränaren Daniel Stendel har ett riktigt intressant lag som blev tvåa i League 1 förra säsongen. Offensivt vasst lag med spelare som Cauley Woodrow, Kiefer Moore, Alex Mowatt och Mallik Wilks. Men stort frågetecken för defensiven sedan målvakten Adam Davies och mittbackarna Ethan Pinnock och Liam Lindsay lämnat. Trion bidrog ifjol till att Barnsley slog klubbrekordet med att hålla nollan 21 matcher. Med ett starkt försvar hade Barnsley kunnat bli en succénykomling, nu får man nog kämpa på nedre halvan.

18. MILLWALL
Var 13 placeringar sämre förra säsongen än säsongen innan. Mycket talar för att det blir en tuff säsong igen, även om harmonin i laget verkar bättre i år. Rutinerade Steve Morrison och Lee Gregory finns inte längre kvar, så det känns som början på en ny era. Nu är det i stället två meter långe Matt Smith och Tom Bradshaw, som är tillbaka efter skada, som ska ordna offensiven för Millwall. Defensiven är inget bekymmer med spelare som Jake Cooper och Alex Pearce.

19. BIRMINGHAM
Tappat sina nyckelspelare Jota och Che Adams till Premier League. Det gav klubben välbehövligt tillskott i kassan eftersom laget fick nio poängs avdrag ifjol på grund av slarvigt skött ekonomi. En hel del av pengarna lades även på kroatiska U21-kaptenen Ivan Sunjic. Talangfulla backen Jake Clarke-Salter som anslutit på lån från Chelsea är också intressant. Har bytt tränare i sommar där Pep Clotet tagit över, spanjoren som fick sparken från Halmstad för sju år sedan. Han ska nu byta spelsystem och spela 3-4-3 med klubben. Känns inte helt klockrent. Medan rivalen Aston Villa gick upp till Premier League riskerar Birmingham att åka ur andraligan.

20. QUEENS PR
Det var länge sen det var lugn och harmoni i QPR. Har avverkat åtta tränare på fyra år samtidigt som man gått igenom ett ekonomiskt stålbad. Till den här säsongen har man nu värvat hela 14 nya spelare. Men då man tappat sin nyckelspelare Luke Freeman till Premier League så känns laget sämre än ifjol då man blev 19:e. Men intressanta talanger i Matt Smith och Ben Amos som lånats in från Manchester City och Tottenham.

21. SWANSEA
Graham Potter gjorde ett kanonjobb i Swansea, så bra att han nu tränar Brighton i Premier League. Det blir tungt för Swansea utan Potter. Flera spelare med höga löner har även fått lämna klubben och nu inför premiärhelgen såldes anfallsstjärnan Ollie McBurnie för 200 miljoner kronor till Sheffield U. Svenske Kristoffer Peterson kommer in som ersättare, men Swansea är rejält brandskattat och riskerar bli indraget i bottenstriden.

22. LUTON
Har klättrat två divisioner på två säsonger och har nu klokt värvat spelare med mycket Championship-erfarenhet. Men det känns ändå lite rörigt. Succétränaren Nathan Jones handplockades till Stoke mitt under föregående säsong och nu blir Graeme Jones för första gången huvudtränare. Han försöker dessutom införa nytt spelsystem. Till råge på allt har båda ytterbackarna Jack Stacey och James Justin gått till Premier League. Men kvar finns anfallsstjärnan James Collins. Han blev ifjol den första i League 1-historien att göra fler än 20 ligamål under en säsong. Har även rekordvärvat målvakten Simon Sluga. Dessa två måste leverera om Luton ska hålla sig kvar.

23. WIGAN
Det lär bli en tuff säsong för Wigan. Reece James och Nick Powell som var lagets bästa spelare ifjol är inte kvar och nyförvärven är inget man höjer på ögonbrynen för. Förutom Jamal Lowe, den tekniskt skicklige yttern som Wigan värvat från Portsmouth i League 1. Men räcker det för nytt kontrakt? Knappast.

24. CHARLTON
Slog Sunderland i playoff-finalen och tog sig tillbaka till Championship efter tre säsonger i League 1. Men sejouren riskerar att bli kortvarig. Nyckelspelare som Joe Aribo och Patrick Bauer har lämnat klubben och inga vassa ersättare har tagits in. Endast åtta spelare i laget har rutin från spel i Championship och ordföranden håller hårt i pengarna. Lutar åt att man blir stryklag.

5
BIG FAT LAD

Har tippat 1 - 1Cardiff City - Middlesbrough

Grymt som vanligt, Andrealdo.

3
nucleus

Har tippat 2 - 2Cardiff City - Middlesbrough

Uppskattat som vanligt och alltid!!


Svara på inlägget

Du måste vara inloggad för att skriva